PECASUS workshop - for the whole consortium

Europe/Brussels
Nicolet (STCE)

Nicolet

STCE

Ringlaan 3 B1180 - Brussels
Registration
Registration form
Participants
  • Andriy Zalizovski
  • Christophe Marqué
  • claudio cesaroni
  • Corentin Liber
  • Dario Sabbagh
  • David Berghmans
  • Edmund Henley
  • Eelco Doornbos
  • Erwin De Donder
  • Ilja Honkonen
  • Iwona Stanislawska
  • Jasmina Magdalenic
  • Jennifer O'Hara
  • Jesse Andries
  • Judith de Patoul
  • Kirsti Kauristie
  • Konstantina Loumou
  • Krista Hammond
  • Lenka Zychova
  • Loredana Perrone
  • Luca Spogli
  • Luciano Rodriguez
  • Lukasz Tomasik
  • Marcin Latocha
  • Mark Dierckxsens
  • Martin Kriegel
  • Nicolas Bergeot
  • Peter Beck
  • Petra Vanlommel
  • Petri Koskimaa
  • Tiera Laitinen
  • Vincenzo Romano
  • Volker Wilken
  • Yana Maneva
    • 14:00 14:10
      Welcome & coffee 10m
    • 14:10 15:00
      Status Consortium, Consortium Agreement, ICAO, METP discussions (FMI) 50m
    • 15:00 16:00
      Round table: each team briefly presenting their status, funding situations, personnel, etc 1h

      3-5 min highlights, no formal presentations

      • Finnish Meteorological Institute (FMI): Kirsti Kauristie
      • STCE/ROB: David Berghmans and Jesse Andries
      • Seibersdorf Laboratories,
      • DLR,
      • Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV),
      • Space Research Centre of Polish Academy of Sciences: Andriy Zalizovski,
      • Met Office,
      • KNMI
    • 16:00 16:20
      Coffee break 20m
    • 16:20 17:20
      Overview ROB repository, dashboards and workflow 1h
      • Data management and repository (15 min, Jesse Andries/Judith de Patoul)
      • Dashboards demonstration (15 min, Yana Maneva)
      • ICAO reference documents and Cookbook (15 min, Judith de Patoul/Jesse Andries)
      • PECASUS operator procedures and workflow (15 min, Jesse Andries)
    • 17:20 18:00
      Overview FMI repository, dashboards and workflow 40m
      • Data repository and dashboard (15 min, Ilja Honkonen)
      • Workflows of FMI duty officers (15 min, Tiera Laitinen)
      • Coordination with the other SWX centers (10 min Kirsti Kauristie)
    • 18:00 18:15
      Summary and work methods for next day (Jesse Andries) 15m
      • Overview of Portfolio and data usage on the dashboards
      • Agreement on work method for next day
    • 18:15 18:16
      Closure of the meeting 1m
    • 09:00 09:10
      Welcome & Coffee 10m
    • 09:10 10:30
      Product description 1h 20m

      Each team to give a dedicated presentation of max 20 minutes on their products in the repository. The presentation should focus on the usage for Advisory Production but also cover technical aspects like format, availability, redundancy, support. The presentation will be followed by an extensive discussion and update of the product portfolio.

      • Seibersdorf Laboratories (Radiation data, 20 min)
      • STCE/BIRA (Radiation data, 20 min)
      • DLR (GNSS data, 20 min)
      • INGV (GNSS and HF data, 20 min)
      • SRCPAS (HF data, 20 min)
      • FMI (new riometer data, 10-15 min, Petri Koskimaa)
    • 10:30 10:45
      Coffee Break 15m
    • 10:45 13:00
      Review of the current portfolio data (Jesse Andries) 2h 15m
      • Procedural technical aspects (24/7 delivery, contact number/person, propriety issues for each dataset)
      • Data usage on dashboards (understanding, visualisation, priority of data sets, post-processing, problems with outliers and data gaps)
      • Data usage for Advisory Procedures
      • Future perspective (more content, combined datasets, extending capabilities, etc.)
    • 13:00 14:00
      Lunch at the RMI kanteen 1h
    • 14:00 18:00
      Splinter meetings 4h

      Following the presentations in the morning, we propose an extensive discussion with the PECASUS operators and improve the usage of the product, discuss the cookbook, update the product portfolio, etc.

      • GNSS session led by Luciano Rodriguez
      • HF session led by Christophe Marque
      • Radiation session led by Erwin De Donder
    • 18:00 18:01
      Closure of the meeting 1m
    • 19:00 21:00
      Joint Dinner in 'La Rucola' 2h

      Check the menu: http://www.larucola.be/la-carte

    • 09:00 09:10
      Welcome & Coffee 10m
    • 09:10 11:00
      Summary of the splinter GNSS, HF and Radiation meeting 1h 50m
    • 11:00 11:30
      Discussion on Transversal topics (David Berghmans) 30m
      • Data management: Strategies/procedures for outdated or mission data, for updating/upgrading the data.
      • Data preparation for exercise and training, case study and verification, data redundancy, ...
      • PECASUS article to a peer reviewed journal?
    • 11:30 12:00
      Wrap up, conclusions, action items, next meeting 30m
    • 12:00 12:10
      Closure of the meeting 10m
    • 12:10 13:10
      We will foresee sandwiches - to eat in or to take away. 1h