Space Weather Introductory Course

Europe/Brussels
online - zoom platform

online - zoom platform

Elke D'Huys (STCE), Jan Janssens (STCE), Petra Vanlommel (STCE)
Description

This course is intended as an entry course on Space Weather. It provides an elementary overview over the relevant aspects of space weather without invoking complicated background physics. The course is intended for meteorologists and space staff that will be providing Space Weather information to military and civilian end users.

 

The course is on Monday, Tuesday,Thursday and Friday. Wednesday, we take a day off.

Fee

The fee is 600 EUR. We will contact you personally to get the info needed to make the invoice. Note that the STCE doesn't charge VAT.

Fee reductions/waivers are available for priority user groups.

 

Registration
Contact
    • 09:00 09:30
      9,8,7, ignition, 6, 5, 4, prepare for take off, 3,2,1, 0 lift off 30m
      Speaker: Petra Vanlommel (STCE)
    • 09:30 10:15
      Introduction to Space Weather 45m
      Speaker: Petra Vanlommel (STCE)
    • 10:15 10:30
      Break 15m
    • 10:30 11:00
      Introduction to Space Weather 30m
      Speaker: Petra Vanlommel (STCE)
    • 11:00 11:25
      Basic concepts 25m
      Speaker: Elke D'Huys (STCE)
    • 11:25 11:30
      Break 5m
    • 11:30 12:00
      SWx briefing of the STCE 30m
      Speaker: Luciano Rodriguez (ROB)
    • 12:00 13:00
      Lunch 1h
    • 13:00 14:00
      Basic concepts 1h
      Speaker: Elke D'Huys (STCE)
    • 14:00 14:15
      Break 15m
    • 14:15 15:15
      Measurements and sensors 1h
      Speaker: Mr Jan Janssens (STCE)
    • 15:15 15:30
      Wrap up - questions & evaluation 15m
    • 09:00 09:30
      Overview of Monday + exercise 30m
      Speaker: Petra Vanlommel (STCE)
    • 09:30 10:00
      Exercise on sensors 30m
      Speaker: Elke D'Huys (STCE)
    • 10:00 10:15
      Break 15m
    • 10:15 11:00
      SWx drivers 45m
      Speaker: Elke D'Huys (STCE)
    • 11:00 11:15
      Break 15m
    • 11:15 12:00
      Exercise - Order! 45m
      Speaker: Petra Vanlommel (STCE)
    • 12:00 13:00
      Lunch 1h
    • 13:00 14:00
      SWx drivers 1h
      Speaker: Elke D'Huys (STCE)
    • 14:00 14:15
      Break 15m
    • 14:15 14:45
      SIDC space weather products 30m
      Speaker: Petra Vanlommel (STCE)
    • 14:45 15:00
      Q&A + evaluation 15m
    • 09:00 09:30
      Overview of Tuesday + exercise 30m
      Speaker: Elke D'Huys (STCE)
    • 09:30 10:00
      Earth Environment - Magnetosphere 30m
      Speaker: Mr Jan Janssens (STCE)
    • 10:00 10:10
      break 10m
    • 10:10 10:40
      Earth Environment - Magnetosphere 30m
      Speaker: Mr Jan Janssens (STCE)
    • 10:40 10:45
      Break 5m
    • 10:45 11:45
      SWx Impacts on Earth 1h
      Speaker: Mr Jan Janssens (STCE)
    • 11:45 12:45
      Lunch break 1h
    • 12:45 13:30
      SWx Impacts on Earth 45m
      Speaker: Mr Jan Janssens (STCE)
    • 13:30 13:45
      break 15m
    • 13:45 14:45
      SWx impacts on aviation 1h
      Speaker: Petra Vanlommel (STCE)
    • 14:45 15:00
      Break 15m
    • 15:00 15:45
      SWx impact on aviation 45m
      Speaker: Petra Vanlommel (STCE)
    • 15:45 16:00
      Q&A 15m
    • 09:00 09:30
      Overview of Thursday + exercise 30m
      Speaker: Mr Jan Janssens (STCE)
    • 09:30 10:00
      Guest Speaker - solar radio bursts: effects on aviation 30m
      Speaker: Christophe Marqué (STCE)
    • 10:00 10:15
      Break 15m
    • 10:15 11:15
      Solar wind exercises 1h
      Speaker: Petra Vanlommel (STCE)
    • 11:15 11:30
      Break 15m
    • 11:30 12:30
      URSIgrams 1h
      Speaker: Mr Jan Janssens (STCE)
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h
    • 13:30 14:30
      URSIgram exercise 1h
      Speakers: Elke D'Huys (STCE), Petra Vanlommel (STCE)
    • 14:30 14:35
      Final Break 5m
    • 14:35 16:00
      Photo - Knowledge and Insight - Quiz 1h 25m
      Speakers: Bram Bourgoignie (Royal Observatory of Belgium), Elke D'Huys (STCE), Mr Jan Janssens (STCE), Olivier Lemaitre (Royal Observatory of Belgium), Petra Vanlommel (STCE)
    • 16:00 16:15
      Final evaluation 15m